Surykatki, meerkats

Surykatki z Karru

ich nazwa afrykanerska "meerkat" ma osobliwe znaczenie, można to przetłumaczyć jaki "koty jeziorowe" albo "koty nadrzędne", co jest tym dziwniejsze że te przemiłe zwierzęta są spokrewnione z mangustami, nie są szczególnie zainteresowane jeziorami, ani na suchej Kalahari nie ma ich za wiele.

Tym bardziej, nie mają nic wspólnego z kotami. Surykatki są bardzo towarzyskimi zwierzętami,żyją w stadach liczących do 20 osobników, a ich codzienne zajęcia obracają się wokół zdobywania pożywienia. Wprawdzie są owadożerne, ale praktycznie niczym nie gardzą. Zamieszkują kolonie składające się z podziemnych tuneli, wiele czasu spędzają na rozbudowie podziemnych korytarzy. Jeśli się nie wdzięczą, droczą się ze sobą. Czasami pożerają młode. Do dzieciobójstwa dochodzi kiedy samica alfa spróbuje wyeliminować miot innych samic, które z nią konkurują. Jeśli pominąć ten paskudny obyczaj, są bardzo społecznymi stworzeniami, desygnującymi do opieki nad potomstwem matki i opiekunki.

Później dorosłe osobniki uczą młodzież jak przetrwać i na przykład jak zjadać skorpiony (najpierw usuwa się kolec jadowy). Większość wiedzy o surykatkach zebrano na Kalahari Meerkat Project, od 1993 roku miejscem badań jest Rezerwat Rzeki Kuruman. Badania poświęcono długofalowym implikacjom długofalowego życia surykatek. Ponieważ zwierzęta żyją 12 do 14 lat, równie długo muszą trwać obserwacje.

Surykatki o wschodzie słońca
Surykatki o wschodzie słońca
Rodzina surykatek
Rodzina surykatek
Poranek z surykatkami
Poranek z surykatkami