Hipopotam w PN Krugera

Hipopotam Hippopotamus amphibius

Hipopotamy przy oczku wodnym
Hipopotamy uważane są za niebezpieczne dla ludzi zwierzęta, pomimo że nie są mięsożerne. Bronią swojego terytorium.

Trzyma się blisko rzek i głębokich strumieni, większą cześć dnia spędza zanurzony a nocą wychodzi na ląd, by paść się w trawie. Co wieczór zjada około 40 kg materiału roślinnego. Żyje w dużych stadach, w wodzie bliskość towarzyszy wcale mu nie przeszkadza, na lądzie woli żerować w samotności. Dorosłe samce bronią swojego terytorium, przed sobą nawzajem, dlatego większość z nich ma blizny po krwawych konfliktach. U samic nie widać takich pamiątek, dlatego łatwo rozróżnić płcie. Samice z młodymi agresywnie występują przeciw innym osobnikom. Szczególnie niebezpieczne bywają na lądzie, co roku zabijają wielu ludzi, denerwują się zwłaszcza kiedy stanie im się na drodze do wody. Wymiary hipopotama: 150 cm wysokości mierzonej w pasie barkowym. Waga do 2 ton, samce są większe od samic.

Więcej zdjęć: Kruger zdjęcia