Dzioboróg Kafryjski

Dzioboróg Kafryjski

Bucorvus leadbeateri

Dzioborogi (ptaki wielkości indyka) przeczesują busz, idąc szpalerem. Na ich smakowite kąski : żaby, ślimaki, owady oraz ssaki, nawet do rozmiarów zająca. Wspaniałą czerwień gardła i czerń pozostałych piór uzyskują dopiero w 6 roku życia. Żyją w małej grupie od 2 do 11, ale najczęściej 3 do 5 i ochraniają terytorium nawet do 100 km². Dzioborogi latają bardzo sprawnie, ale większość dnia spędzają na ziemi w poszukiwaniu pokarmu. Na gniazda używają wielkiego drzewa z dziuplami. Samica ma pod dziobem fioletowo-niebieską plamkę. Siedzi ona na jajkach od chwili zniesienia pierwszego jajka, w wyniku czego pierwsze pisklę wylęga się dużo wcześniej od następnych i wygrywa z nimi w walce o pożywienie. W wyniku tego większość następnych piskląt pada z głodu.

Dzioboróg Kafryjski

Więcej o dzioborogach w Wikipedii: dzioboróg

Dzioboróg obwieszcza wszystkim panowanie nad blisko 1000 hektarowym fragmentem afrykańskiego buszu.

Dzioborogi są łatwe do spotkania, trudne do fotografowania, zaliczane są do zagrożonych gatunków w Południowej Afryce. Spotykamy je na ziemi, za chwilę odleci spłoszony naszą obecnością. Pomimo że dzioborogi są łatwe do spotkania w Parku Krugera, należą do zagrożonych gatunków w Południowej Afryce. Ich pogłowie spadło krytycznie w ostatnich latach na terenach nieobjętych ochroną. Utrata naturalnych terenów życia, brak odpowiednich miejsc do budowy gniazd, trucie, używanie w tradycyjnej medycynie murzyńskiej to tylko niektóre powody, dlaczego ich liczba spada.

Więcej zdjęć: Kruger zdjęcia