Bawoły afrykańskie

Bawół afrykański

Syncerus caffer
Stado bawołów afrykańskich przy wodopoju
Bawoły afrykańskie często spotykane są w wielkich stadach w Krugerze.

Jedyny przedstawiciel dzikiego bydła w Afryce. Potężnie zbudowany (do 150 cm wysokości w kłębie), odznacza się stosunkowo krótkimi, masywnymi kończynami. Duże uszy okolone sierścią zwieszają się spod ciężkich rogów, które u nasady tworzą swoisty hełm na jego czole. Samiec i samica mają wyraźnie zakrzywione rogi, rogi krowy są mniejsze od rogów byka. Bawoły żyją w stadach liczących od kilkudziesięciu do kilu tysięcy osobników. Od czasu do czasu spotyka się samotnego byka, który może być bardzo niebezpieczny. Zwierzęta te wyruszają na pastwiska zazwyczaj nocą, a do wodopoju podchodzą wczesnym rankiem lub późnym popołudniem.

Wymiary

1,4 m wysokości mierzonej w pasie barkowym, waga 820 kg (samce).

Występowanie

pospolity na obszarach chronionych, pozwala się do siebie zbliżyć.

Więcej zdjęć: Kruger zdjęcia